Service

Ziua in care se va defecta espresorul este o zi trista pentru toti bautorii de cafea.
Daca ai ajuns in acesta sectiune, probabil esti in acesta nefericita situatie.

Voi incerca sa te ajut sa intelegi in primul rand care este principiul de functonare general al espresoarelor si poate daca esti putin priceput iti rezolvi problema singur sau chiar daca nu rezolvi, intelegerea functionarii este utila pentru modul de utilizare si protejarea lui pentru o durata lunga de functionare.

principiu de functionare a unui automat pentru cafea

Schema principiului de functionare este una generala si de baza, in anumite situatii se poate schimba mult. Exista automate cu 2 turbine, 2-3 incalzitoare, 2-3 pompe si o diversificare a circuitului hidraulic astfel incat sa poata face fata unui consum ridicat.

Mod de functionare

  • Apa este trasa pe furtunuri din rezervorul de apa cu ajutorul pompei;
  • Inaintea pompei exista turbina, o componenta care masoara cantitatea de apa care trece prin circuit. Astfel, placa electronica primeste un semnal de la acesta turbina si in functie de cum a fost programata bautura comandata, este intrerupta pompa si procesul de preparare. Aceasta este responsabila de cantitatea de cafea, lapte sau apa livrate in cana.
  • Urmatoarea componenta este incalzitorul( boiler, termobloc ), aici apa este incalzita la temperatura necesara pentru extactie in cazul cafelei sau transformata in abur in cazul produselor cu lapte. Pentru espresso temperatura apei este intre 85-96 grade Celsius. Cele mai moderne automate pentru cafea au un senzor de temperatura pe acest incalzitor iar temperatura este comandata electronic de placa logica. Fiind o componenta cu risc de incendiu, incalzitorul este prevazut si cu protectii care intrerup curentul in cazul in care senzorul se defecteaza si nu mai intrerupe alimentarea electrica;
  • Dupa incalzitor circuitul se separa in doua in functie de produsele preparate. Ambele circuite hidraulice dupa separare sunt inchise cu ajutorul unor valve, iar in functie de produs ele sunt comandate pentru a se deschide. In cazul in care vorbim de un aparat cu grup de cafea si rasnita incorporata apa merge catre grup, acolo unde cafeaua rasnita ajunge si este presata. Apa este pompata prin cafea la temperatura stabilita de incalzitor si iese catre duza de cafea ajungand in ceasca. In cazul aparatelor cu capsula nu mai exista un grup de cafea sau rasnita, apa ajungand direct in capsula deja pregatita, trece prin acesta si ajunge in ceasca.
    Celalat circuit, de regula, este destinat utilizarii de apa calda( pentru ceaiuri, ciocolate ) sau abur pentru prepararea spumei de lapte( exista automate prevazute cu un dispozitiv de spumare care se adaseaza acelei duze).

Acum, avand informatiile de baza in modul de functionare a automatelor vom incerca sa identificam posibile defecte si rezolvarea lor.

Situatii frecvente:

  1. Nu mai curge cafeaua pe duze;
  2. Nu mai rasneste;
  3. Nu mai incalzeste apa;
  4. Cafeua are un gust ciudat;
  5. Cafeaua este slaba, nu are crema si aroma;
  6. Aparatul nu mai ia comanda de preparare;
  7. Cafeaua ajunge uscata in tavita de colectare a zatului;
  8. Dupa preparare curge apa curata de sub aparat;
  9. Cafeaua curge greu si/sau se scurge pe laga duza de cafea;


Nu mai curge cafeaua pe duze

 

Acesta expresie este des intalnita si exista multiple posibilitati pentru care cafeaua nu mai ajunge in ceasca.
Atunci cand nu mai curge cafeaua in ceaca trebuie urmarit si modul cum se manifeste aparatul, mesajele afisate, zomotele realizate, reactia la comenzi.

Daca aparatul ia comanda si se comporta normal pana la un punct, incearca sa faca cafeaua, atunci cel mai probabil circuitul este blocat. In mod normal dupa acesta incercare ar trebui sa primiti un mesaj sau afisarea unui indicator luminos legat de apa. Cele mai frecvente blocaje sunt datorita calcarului depus pe circuit care impiedica apa sa treaca sau in cazul aparatelor cu grup de cafea, sita de la grup blocata sau alte puncte ale circuitului din grup. Calcarul se depune in principal pe incalzitor sau la intrarea in acesta. Solutia este sa verificati tot circuitul hidraulic si sa gasiti punctul in care apa nu mai trece( o decalcifiere ar fi recomandata). Exista si situatia in care pompa nu mai face presiunea necesara pentru a trece prin cafeaua presata, dar in acest caz prepararea de apa calda ar trebui sa functioneze;

Daca aparatul ia comanda si se comporta normal ca si cum ar functiona, iar la final nu da niciun mesaj sau eroare ca ar fi o problema cu circuitul, nu se scurge apa pe sub aparat si cafeaua ajunge uscata in tava de reziduuri atunci apa ar putea fi directionata catre tava de reziduuri in loc sa intre in grupul de cafea. Exista la majoritatea aparatelor o valva de drenare care dupa ce termina procesul de preparare dreneaza apa in tava pentru a scoate presiunea din circuit, facand astfel posibila miscare grupului in pozitia initiala;

Nu mai rasneste cafeaua


Daca
se aude zgomotul de functionare a rasnitei dar totusi nu ajunge cafea rasnita in grup, exista posibilitatea ca mecanismul rasnitei sa fie deteriorat iar miscarea sa fie in gol( mecanismul fiind format din mai multe rotite dintate in interior ) sau mai exista situatii in care in interiorul rasnitei a ajuns cafea umeda sau apa, aceasta fiind lipita pe cutite si inpiedicand rasnirea( daca este o rasnita cu cutite ceramice problema se rezolva printr-o curatare );

Daca la comanda de preparare nu se aude niciun zgomot de rasnire, cel mai probabil rasnita nu primeste curent. Si aici exista posibilitatea ca placa electronica sa nu-i dea curent, carbunii motorului de la rasnita uzati sau protectia rasnitei arsa( majoritatea aparatelor au o protectie fuzibila care intrerupe curentul atunci cand rasnita se incalzeste prea tare). Motivul pentru care s-ar incalzi rasnita ar fi un blocaj al cutitelor cu impuritati din cafea.

Daca scote un zgomot strident si iese fum, atunci ati putea avea parte de un scurt al motorului de la rasnita. Acest lucru nu ar trebui sa se intample atunci cand exista o protectie la acesta rasnita

Nu mai incalzeste apa

 

Daca ciclul de preparare este executat pana la capat si apa trece rece prin cafea, problema ar putea fi la placa electronica sau senzorul de temperatura care stabileste temperatura apei;

Daca aparatul a ramas in faza de incalzire si nu porneste sau da un mesaj de eroare legat de incalzirea apei, atunci problema poate fi la incalzitor. Incalzitorul este prevazut de asemenea cu protectii care intrerup curentul rezistentei atunci cand placa electronica nu mai comanda acest lucru. Cauzele pot fi urmatoarele: placa nu furnizeaza curent, protectiile incalzitorului sunt arse sau rezistenta incalzitorului este arsa. In cazul in care protectiile sunt arse, inainte de a le inlocui, ar trebui verificat daca placa ii da comanda de oprire atunci cand ajunge la temperatura de utilizare, altfel aparat va arde si protectiile inlocuite. In mod normal intr-o astfel de situatie, odata cu protectiile se inlocuieste si senzorul de temperatura.

Cafeaua are gust ciudat

Pentru un gust placut al cafelei trebuie sa urmariti urmatorii participanti:

  • Apa, daca apa are un gust ciudat, atunci si cafeaua va avea acelasi gust, deoarece cea mai mare partea din cafea reprezinta apa;
  • Temperatura, temperatura poate influenta gustul cafelei si cel mai frecvent poate da un gust de ars daca temperatura este mult mai mare, iar daca este mai mica atunci cafeaua poate fi lipsita de crema si inclusiv de gust, procesul de extractie fiind diminuat;
  • Depunerile din cafea( uleiurile aromatice din cafea ). Cafeaua contine uleiuri ce se depun in principal pe grupul de cafea. Aparatele moderne au programe de curatare care fac acest lucru automat utilizandu-se pastile de curatare specifice marcii. Pentru variantele mai vechi ar trebui facuta o curatare mecanica pentru indepartarea acelor depuneri.
  • Calcarul, depuneri de calcar influenteaza, de asemenea gustul cafelei, daca apa trece mai greu atunci apar perturbatii in procesul de extractie, inclusiv modificari de temperatura;
  • Cafeaua, nu poti avea un gust placut cu o cafea de slaba calitate. Alege o cafea de calitate superioara indiferent ce aparat de cafea ai;
  • Probleme tehnice, daca aparatul are probleme de functionare atunci ar trebui sa mergi cu el la un service pentru identificare si rezolvare.

Cafeaua este slaba, nu are crema si aroma

De verificat:

  • Cantitatea de cafea pe care o scoate rasnita. Uleiurile din cafea se depun inclusiv in interiorul rasnitei si pot obtura canalul de iesire, ceea ce va diminua cantitatea de cafea;
  • Finetea cafelei rasnite, rasnita reglata in pozitia cea mai fina? Verifica pastila de zat care se formeaza dupa o preparare;
  • Temperatura, aparatul este programat pe o temperatura corespunzatoare?
  • Ceasca rece, obisnuiesti sa bei produse scurte ca espresso, ristretto? atunci poate ai nevoie de un incalzitor de cesti;
  • Prima cafea, este prima cafea preparata astazi? atunci este posibil ca grupul de cafea sa fie inca rece, e ceva normal. Vezi cum este rezultatul la a doua cafea;
  • Cafeaua, nu in ultimul rand si careaua trebuie sa fie de calitate pentru un rezultat conform asteptarilor. testeaza mai multe cafele!

Aparatul nu mai ia comanda de preparare

 

De verificat:

  • Este aparatul pornit si pregatit ? Afiseaza aparatul un mesaj de eroare sau operare? Aparatele moderne sunt prevazute cu senzori pentru recipientele de apa, reziduuri, cafea,   ele ajutand la buna functionare. Verificati  recipientele sa fie inserate corespunzator, sa fie alimentate cu apa si cafea iar tava de reziduuri sa fie golita.
  • Daca este pregatit, nu lipseste nimic si totusi nu ia comanda verificati inca odata receipientele ce se pot detasa, incercati sa intelegeti exact fiecare capac ce rol are si cum se fixeaza. Sunt anumite capace care au un bolt( ca un dinte ) care apasa pe un microcontact, daca acel dinte este rupt atunci aici ar putea fi problema. Recipientele de apa au in interior un plutitor care detecteaza nivelul de apa, verificati sa nu fie blocat sau lipsa;
  • Ar putea fi o problema cu placa de comanda, in acest caz incercati un service pentru reparatie;

Cafeaua ajunge uscata in tavita de colectare a zatului

 

  • Apa nu intra in unitatea de preparare, in mod normal procesul de preparare este intrerupt si aparatul afiseaza o eroare sau mesaj legat de lipsa apei in circuit. Verificati daca apa ajunge totusi in tava;
  • Verificati daca exista apa in recipient, exista situatii cand aparatul ramane fara apa chiar daca are un senzor de nivel, daca acest senzor( plutitor ) ramane blocat in partea de sus,  aparatul primenste informatia ca recipientul are apa dar el poate fi gol;
  • Verificati daca apa care ar trebui sa ajung in grup se scurge pe sub aparat, exista posibilitatea ca anumite conexiuni ale circuitului hidraulic sa fie desprinse/deteriorate sau garniturile uzate;

Dupa preparare curge apa curata de sub aparat

 

Posibilitati:

  • Conexiuni ale circuitului hidraulic desprinse/deteriorate sau garniturile uzate. O dezasamblare a carcase v-ar putea ajuta sa identificati zona defectului. Pentru aparatele care utilizeaza boiler, acesta ar fi primul loc de verificat;
  • Valva de conectare a recipientului de apa este deteriorata sau garnitura acesteia uzata.

Cafeaua curge greu si/sau se scurge pe laga duza de cafea

 

Posibilitati:

  • Pompa de apa trage aer fals prin zona in care se conecteaza recipientul de apa. Ar mai putetea trage aer fals si pe la turbina daca are garnitura uzata.
  • Pompa de apa nu mai face presiunea necesara pentru a trece prin cafea;
  • Gradul de rasnire al cafelei prea mic. Cafeua este macinata prea fin si pompa nu  poate crea o presiune suficienta pentru a trece prin cafea cu debitul necesar. Daca acest grad de rasnire nu a fost modificat inainte de a curge greu probabil nu asta este cauza;
  • Depuneri de calcar pe circuit, circuitul poate fi obturat in anumite puncte astfel debitul apei poate fi scazut;
  • Sita blocata la grupul de cafea, verificati daca orificiile foarte fine ale sitei nu sunt blocate de cafea;
  • Duza de cafea blocata, zona din fata a espressorului pe unde iese cafeaua poate fi blocata de cafea uscata datorita necuratarii corespunzatoare.
  • Recomand sa incepeti cu o decalcifiere si o curatare a grupului de cafea( in special verificat sita de la pistonul grupului).

 

 

Pentru alte situatii va rog sa descrieti problema mai detaliat in formularul pentru comentariu de mai jos si voi incerca sa lamuresc situatia.