Automate pentru cafea

Odata cu evolutia tehnologiei s-au diversificat si tipurile de aparate care au ca scop prepararea produselor pe baza de cafea.

Desi urmatorii termeni – expresor, expresoare, espressor, espressoare –  nu se gasesc in dictionarele romanesti, ei sunt utilizati foarte des chiar si de comercianti in prezentarea si promovarea acestor aparate. Ma voi folosi si eu in acest articol de acesti termeni pentru a fi pe intelesul tuturor.

Astfel, exista mai multe categorii de aparate automate si semiautomate pentru prepararea cafelei:

  • Espressoare automate  – (Automate pentru cafea cu rasnita incorporata);
  • Automate pentru cafea vending;
  • Aparate clasice – espressoare semiautomate;
  • Aparate cu capsule sau pad-uri;
  • Filtre pentru cafea;

Espressoare automate sau Automate pentru cafea

Atunci cand spunem automat pentru cafea ne referim in general la espressoare cu rasnita incorporata care pot livra anumite produse pe baza de cafea doar prin apasarea unui buton.
Sunt din ce in ce mai intalnite in bucatariile noastre si chiar in birouri de firme, cafenele,restaurante si alte locatii. Bineinteles in functie de numarul de preparari ele sunt echipate cu rezervoare de apa si recepiente pentru reziduuri pe masura.
Majoritatea functioneaza in principal cu cafea boabe, optiune pentru cafea macinata in unele cazuri si lapte pentru prepararea produselor ca: Latte macchiato, Cappuccino etc.

Automate cafea vending sau automate pentru bauturi calde

automate cafea vending

Pe un principiu asemanator cu automatele espresso descrise mai sus, aceste automate vending se diferentiaza prin capacitatea lor de a livra cateva sute de cafele si produse pe baza de cafea. De dimensiuni mari aceste automate stocheaza in interiorul lor apa in bidoane de 10-20 litri(in cazul in care nu sunt conectate la o retea de apa), pahare, lingurite, zahar si produse sub forma de praf(lapte, ciocolata, ceai, ness).

Espressoare clasice sau semiautomate

espressor esmiautomat espressor profesional de bar

Aceste aparate pentru preparat espresso isi au locul bine meritat in piata si aduc un rezultat exceptional unui espresso. Espressoarele clasice nu au o rasnita incorporata si necesita un specialist denumit „Barista” pentru manipulare corespunzatoare.
Acest aparat poate crea o presiune foarte mare, atat pentru a trece apa printr-o cafea foarte fin rasnita cat si pentru a face o spuma de lapte cu aspect de crema. Si in cazul acestor espressoare tehnologia a adus posibilitatea unor reglaje multiple pentru temperatura, cantitate, preincalzirea grupurilor cat si sisteme de igienizare a circuitului.

Aparate cu capsule sau pad-uri

aparate pentru cafea cu capsule sau pad-uri

Aparatele cu capsule sau pad-uri sunt apreciate in special pentru simplitatea lor cat si pentru dimensiuni reduse, igiena, pret scazut la achizitie. Calitatea cafelei optinute este in stransa legatura cu continutul capsulei. Astfel, daca in interiorul capsulei vei avea o cafea de calitate atunci si rezultatul ar trebui sa fie unul pe masura. Bineinteles, exista si alti factori care influenteaza resultatul obtinut, factori pe care ii voi explica in articolele urmatoare de pe acest blog.

Filtre pentru cafea – cafea la filtru

filtru pentru cafeaDesi acest tip de a prepara cafeaua este subestimat de bautorii de espresso, inca se mai dezvolta aparate de acest tip si presupun ca totul se intampla datorita cererii. Am sesizat o utilizare intensa la persoanele care provin din SUA.

Probabil mai exista si alte sisteme de preparare cu o raspandire mai mica in domeniu, un ex. ar mai fi cafeaua turceasca la nisip.

Toate aceste aparate au fost create ca urmare a evolutiei in domeniu si incercarea de a satisface dorintele utilizatorilor in functie de cultura  si modul de preparare dorit.

Ai putea fi interesat si de:

 Espressorul nu mai face cafeaua cremoasa

Decalcifiere espressoarelor pentru cafea