Importanta programelor de curatare a espressoarelor pentru cafea

CLEAN ” este mesajul pe care ar trebui sa-l vezi pe display-ul automatului tau de cafea in cazul in care are display si english este limba setata pentru mesajele afisate.

In cazul in care automatul tau nu are display probabil exista un semnal luminos (un led simplu sau cu diverse forme) care iti v-a indica faptul ca automatul tau are nevoie de curatare.

La ce se refera acesta curatare  ?

Sunt foarte multe persoane care confunda acest program de curatare cu programul de decalcifiere care este in totalitate diferit. Cel din urma avand scopul de a curata strict circuitul de calcar.

Clean – se refera la curatare unitatii de preparare, in termeni tehnici poate ati intalnit una din denumiri: infuzor, grup de cafea, brew unit. Unitatea de preparare este un mecanism in care ajunge cafeaua dupa ce este rasnita, in cazul in care folositi cafea boabe, sau cea direct macinata in cazul in care nu utilizati cafea boabe. Apoi este presata de un piston si prin care trece apoi apa firbinte pentru a rezulta un espresso frumos.

Ce curata mai exact ?

Pentru ca in ceasca de cafea sa ajunga doar particulele fine atat cat sa rezulte un espresso fin, unitatea de preparare are o sita din inox cu orificii fine.
Programul are rolul de a curata intreaga unitate de preparare (inclusiv sita) , furtunurile de la iesirea din unitate a cafelei si duza prin care curge cafeaua in ceasca.

De ce trebuie curatat cu  tablete de curatare ?

Trebuie sa stiti ca boabele de cafea contin ulei (prpriul ulei) care se poate observa la unele sortimente chiar si la suprafata bobului.
Acest ulei se depune foarte usor in camera de infuzie dar cel mai mult pe sita care separa zat-ul de cafeaua care ajunge in ceasca. Cu totii stim ca uleiul este o grasime si ca in timp acesta se altereaza. Daca unitatea nu este curatata in timp gustul cafelei poate fi modificat de aceste grasimi alterate.
Fiecare producator isi creaza pastile cu o anumita concentratie pentru programul propriu de curatare (recomand utilizarea pastilelor recomandate de producatorul automatului).
Acesta ar fi principalul motiv pentru care este necesara efectuarea programului de curatare !

La ce perioada trebuie facuta curatarea ?

Automatele moderne care au afisaj sau indicatori de atentionare inregistreaza numarul de cafele si afiseaza automat atunci cand trebuie facuta.
Majoritatea sunt programate sa atentioneze dupa 180 – 250 cafele, insa exista si persoane mai pretentioase care efectueaza operatia dupa 100 cafele.

Se poate strica espressorul daca nu fac curatarea ? 

Acest program de curatare are in special scopul de a mentine o calitate superioara si constanta a gustului cafelei.
Necuratarea poate totusi afecta aparatul dupa o perioada mai lunga de timp, obturandu-se sita de la unitatea de preparare, rezultatele fiind:

  • cafeaua curge din ce in ce mai greu;
  • obturare totala, cafeaua nu mai curge deloc;
  • in cel mai rau caz cedeaza vreun furtun sau garnitura si in acest caz poate provoca alte defecte prin imprastierea de apa in interiorul automatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *